Alergia na truskawki – jak ją rozpoznać? Czy objawy skórne są powodem do wyeliminowania tych owoców z diety?
Alergia na truskawki to dla smakoszy tych owoców duży problem. Jest sprawcą wielu uciążliwych objawów skórnych, dlatego niektórzy muszą zrezygnować z naturalnej przekąski. Czy definitywnie trzeba je eliminować z jadłospisu? Sprawdź to w naszym tekście!
Alergia na truskawki to reakcja układu odpornościowego na niektóre białka występujące w tych owocach. Pierwszym niepokojącym symptomem, na który powinieneś zwrócić uwagę po spożyciu truskawek, jest mrowienie języka i ust. To dość powszechny objaw, który pojawia się u alergików. Niekiedy może okazać się, że to nie sama truskawka jest przyczyną alergii, ale substancje chemiczne, którymi została wcześniej skropiona, np. podczas uprawy. Zanim odstawisz swoje ulubione owoce, sprawdź, czy faktycznie jesteś na nie uczulony. Zapraszamy do lektury!
Czym właściwie jest alergia?
Alergia to dość skomplikowana reakcja układu immunologicznego na substancje zawarte w konkretnych produktach. Jak można to prosto wytłumaczyć?
- Jeśli dochodzi do reakcji uczuleniowej, organizm wytwarza przeciwciała IgE.
- Te wiążą się z powierzchnią komórek układu odpornościowego i zostaje uwolniona histamina.
- Następnie ten związek chemiczny powoduje rozszerzenie naczyń włosowatych i zwiększa przepuszczalność naczyń krwionośnych.
- Efekt jest taki, że krew wycieka do otaczających tkanek i pojawia się powszechny objaw alergii – obrzęk.
Mówiąc o alergii na truskawki, mocno upraszczamy sprawę, ponieważ w istocie owoce same w sobie nie są alergenem. Jednak wraz z ich spożywaniem wzrasta wydzielania histaminy, co z kolei daje niepożądane reakcje alergiczne.
Alergia na truskawki – główne objawy
Uczulenie na truskawki może wywołać szereg różnych reakcji alergicznych o zróżnicowanym stopniu nasilenia. Są to m.in:
- obrzęk jamy ustnej, uczucie mrowienia języka i podniebienia;
- problemy ze strony układu pokarmowego w postaci bólu brzucha, biegunki, nudności lub wymiotów;
- wysypka i swędzenie skóry.
Niebezpieczeństwo dla zdrowia to objawy ze strony układu oddechowego. Po kontakcie z alergenem możesz doświadczyć nagłego zwężenia lub skurczu dróg oddechowych. Do tego dochodzi obrzęk gardła i charakterystyczny świszczący oddech. To typowe symptomy wstrząsu anafilaktycznego – czyli bardzo ciężkiej reakcji reakcji uczuleniowej, która w skrajnych przypadkach kończy się śmiercią. Życie osoby z podejrzeniem wstrząsu może uratować – oprócz natychmiastowej pomocy medycznej – podanie domięśniowo adrenaliny.
Alergia na truskawki – czynniki ryzyka
Częściej niż inni mogą się z tym problemem zmagać osoby, które:
- mają już stwierdzoną inną alergię pokarmową;
- są uczulone na pyłek brzozy;
- mają w rodzinie osoby alergią na truskawki;
- cierpią na atopowe zmiany skórne lub astmę.
Jak leczyć objawy alergii?
Przy łagodnych reakcjach alergicznych na truskawki (takich jak świąd, wysypka lub delikatne mrowienie wokół ust) często podaje się leki antyhistaminowe, które hamują reakcję alergiczną. Miejsca na skórze, gdzie wystąpiła pokrzywka, możesz posmarować maścią z hydrokortyzonem, który działa przeciwzapalnie i łagodzi swędzenie. Ulgę podrażnionej skórze mogą przynieść także kremy kortykosteroidowe.
Co zrobić, gdy się lubi truskawki, a nie można ich jeść?
Odpowiedź na to pytanie jest prosta: wyeliminować je z diety. I chodzi nie tylko o świeże truskawki, lecz również o produkty, w których możesz znaleźć kawałki owoców, np.:
- dżemy;
- galaretki w proszku;
- ciasta z owocami;
- soki owocowe;
- koktajle;
- jogurty.
Niekiedy objawy alergii na truskawki ustępują wraz z wiekiem i mogą zniknąć w zupełności. Aby mieć pewność, że na pewno minęły, zrób testy na alergię pokarmową. Większość alergenów zawartych w owocach jest neutralizowana w wysokiej temperaturze. Stąd zalecenie, aby produkty z owocami były np. pasteryzowane lub zapiekane.
Alergie u dzieci i niemowląt
Alergie pokarmowe częściej niż u dorosłych występują u dzieci. Pojawienie się alergii w tak wczesnym wieku wynika z tego, że układ immunologiczny nie jest jeszcze w pełni dojrzały. To może powodować zwiększoną wrażliwość na konkretne składniki. Pediatrzy zalecają, aby truskawki wprowadzić do diety dziecka dopiero po ukończeniu przez nie 10. miesiąca życia. Rodzice często zmuszają dzieci do jedzenia truskawek mimo ich wyraźnego sprzeciwu. Owoce bogate są w witaminy i składniki odżywcze, więc z czasem warto je wprowadzić, ale niechęć dziecka do truskawek może świadczyć o alergii.
Czy kobiety w ciąży powinny jeść truskawki?
Zasadniczo nic nie stoi na przeszkodzie, aby kobieta w ciąży miała przestać cieszyć się smakiem truskawek. Inaczej sprawa wygląda w okresie laktacji. Kobieta karmiąca dziecko piersią powinna unikać tych owoców. Wszystko po to, by nie narażać niemowlaka na zbyt szybki kontakt z substancjami alergizującymi, które mogłyby wywołać u maluszka objawy alergii. Wiele uczuleń ma podłoże genetyczne. Przyjmuje się, że jeśli jedno z rodziców jest uczulone na dany składnik, to prawdopodobieństwo, że dziecko odziedziczy alergię, wynosi 60%.
Truskawki a alergie krzyżowe
Uczulenie na truskawki należy do zespołu alergii określanych jako zespół alergii jamy ustnej. Oznacza to, że jeśli jesteś uczulony na truskawki, możesz mieć objawy alergiczne także po spożyciu innych owoców, warzyw lub orzechów. Co więcej, alergeny pokarmowe wchodzą w reakcje także z alergenami wziewnymi (pyłki, roztocza i pierze). Białka tych produktów są podobne w budowie, co sprawia, że układ immunologiczny uznaje je za tożsame i podejmuje z nimi walkę. W ten sposób powstają alergie krzyżowe. Czego jeszcze powinny unikać osoby z alergią na truskawki? Są to:
- brzoskwinie;
- maliny;
- wiśnie;
- jeżyny;
- morele;
- jabłka;
- śliwki;
- gruszki;
- pigwa;
- melony;
- banany;
- kiwi;
- ananasy;
- pyłek brzozy;
- orzechy laskowe;
- marchewki;
- seler.
Badania naukowców pokazują, że odmiany truskawek różnią się natężeniem alergenów. Uczeni zaobserwowali, że mocniej uczulają truskawki czerwone, a znacznie mniej alergizująca jest biała odmiana ’Pineberry’. Dużo prościej byłoby zrezygnować ze spożywania truskawek, gdyby nie ich pyszny smak i bogactwo wartości odżywczych. Alergicy i smakosze truskawek w jednym muszą zatem wierzyć, że alergia kiedyś ustąpi, a oni sami będą mogli cieszyć się z właściwości i smaku tych czerwonych owoców.