Alergia na jajka – sprawdź, jakie są objawy alergii na jaja kurze i czy się z nią zmagasz!
Alergia na jajka największe objawy daje u dzieci, ale z wiekiem może ustąpić. Czy może być groźna? Jaki jest najczęstszy objaw tego problemu? Sprawdź, jakie są przyczyny uczulenia i jak sobie z nim poradzić.
Częściej niż żółtko jaja przyczyną uczulenia jest białko. Mimo tego osoby, których dotknęła alergia na jajka, powinny unikać obu alergenów. Lekarze, ze względu na potencjalnie silne działanie alergizujące jajek, zgodnie twierdzą, aby wprowadzać je do diety dziecka z dużą ostrożnością. Jakie są objawy tej alergii pokarmowej? Na to i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź w naszym artykule!
Alergia na jajka – jakie są główne objawy?
W jajku kurzym wyróżniamy 4 alergizujące substancje:
- owoalbuminę;
- owomukoid;
- owotransferynę;
- lizozym.
Jak rozpoznać alergię na białko jaja kurzego?
Reakcja alergiczna po spożyciu jajka przebiega natychmiastowo. W literaturze fachowej określa się ją jako IgE zależną, co oznacza, że objawy uczulenia pojawiają się bardzo szybko. W związku z tym mogą pojawić się:
- nudności;
- ból brzucha;
- biegunka;
- nieżyt nosa;
- łzawienie;
- zaczerwienie spojówek;
- kaszel;
- objawy skórne: rumień wokół ust, pokrzywka na całym ciele.
Najgroźniejsze objawy alergii na jajka
W skrajnych przypadkach spożycie jajka może wywołać – potencjalnie śmiertelny – wstrząs anafilaktyczny. Ta bardzo ciężka reakcja uczuleniowa ma gwałtowny przebieg, a jej głównymi objawami są przyspieszony puls, obniżenie ciśnienia, a także obrzęk krtani i gardła. Choremu należy wtedy podać jak najszybciej adrenalinę w zastrzyku i zadzwonić po pogotowie.
Alergia pokarmowa – jak ją odróżnić od nietolerancji pokarmowej?
Jest to nieprawidłowa odpowiedź układu immunologicznego na konkretny składnik pokarmu, który jest dobrze tolerowany przez osoby zdrowe. W patogenezie alergii największe znaczenie mają przeciwciała IgE – to one odpowiadają za udział innych komórek w procesie chorobowym. Objawy alergii wywołują najczęściej wysypkę, obrzęk, duszność, nieżyt nosa itp., a nawet mogą doprowadzić do śmierci, jeśli dojdzie do wstrząsu anafilaktycznego.
Czym objawia się nietolerancja pokarmowa?
Objawy nadwrażliwości pokarmowej są z reguły łagodniejsze i nie wiążą się z ryzkiem zgonu. Nietolerancja pokarmowa również może być związana z reakcjami układu odpornościowego, które są odpowiedzią na działania przeciwciał IgG. Osoba zmagająca się z nadwrażliwością na jakiś składnik pokarmu skarży się przede wszystkim na wzdęcia, bóle brzucha lub migreny. Rzadziej występują objawy skórne, np. wypryski.
Co jeść, aby uniknąć białka jajka?
Wykluczenie z diety jajek może się okazać wcale nie tak prostym zadaniem. Są one składnikiem wielu produktów spożywczych, co łatwo zaobserwować, czytając etykiety. To, w jakim stopniu chcesz wyeliminować jajka ze swojego jadłospisu, zależy od nasilenia objawów alergii. Jeśli nie są uciążliwe, wystarczy wówczas zrezygnować z białek. Gorzej, jeśli po spożyciu jajek reakcja alergiczna przebiega dość gwałtownie. Musisz wtedy unikać nie tylko samych jajek, lecz także dań i produktów, do których są dodawane, czyli np:
- lodów;
- naleśników;
- makaronów;
- majonezu;
- słodyczy;
- mięs w panierce;
- serów (do ich produkcji często dodaje się lizozym – składnik białka kurzego);
Produkty groźne dla osób z alergią
Jajka występują także pod innymi nazwami. Jest to o tyle niebezpieczna sytuacja, że bez wiedzy w tym temacie możesz się nieświadomie narazić na kontakt z alergenem. Unikaj zatem również produktów, które w swoim składzie mają wymienione:
- białko jajka;
- żółtko;
- lecytynę z jaj (symbol E322);
- jajka w proszku;
- suszone jajko;
- globulinę;
- albuminę;
- owoalbuminę;
- lipowitelinę;
- witelinę;
- lizozym.
Czy jajka kurze można zastąpić innymi?
Lista produktów, które potencjalnie mogą zawierać jajka lub ich śladowe ilości jest naprawdę długa. Dominuje też pogląd, że osoba uczulona na białko jajka kurzego może je zastąpić jajem kaczym, gęsim lub przepiórczym. Nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie i warto takie decyzje uzgodnić z alergologiem, a w następnej kolejności z dietetykiem. Otrzymasz od nich wykaz niedozwolonych produktów i dzięki temu z większą świadomością i poczuciem bezpieczeństwa będziesz robił zakupy.
Alergie krzyżowe – dlaczego powstają i jak ich uniknąć?
Jak już wspomnieliśmy, nie zaleca się, aby jajka kurze zastępować jajkami od innego ptactwa. Powodem są właśnie alergie krzyżowe. Najprościej mówiąc, białka wielu produktów mają bardzo podobną budowę. Przeciwciała IgE wytwarzane przez układ immunologiczny osoby uczulonej na białka jaja kurzego w kontakcie z białkiem jaja np. gęsiego, nie rozpoznają różnic w budowie poszczególnych antygenów. Układ odpornościowy uznaje te białka za zagrożenie i podejmuje z nimi walkę, a to oznacza jedno – rozwój kolejnej alergii.
Alergicy powinni zatem unikać także:
- spożywania jaj i mięsa ptaków (gęsi, strusi, indyków, przepiórek, perliczek i kaczek);
- kontaktu z pierzem i odchodami ptaków (występowanie alergii wziewnej).
Meczą Cię objawy alergii? Wykonaj test!
Alergię na białka wykrywa test z krwi. Pozwala stwierdzić, czy w surowicy krwi osoby uczulonej dochodzi do wzrostu poziomu IgG i IgE. W dniu badania nie musisz być na czczo i możesz przyjść do laboratorium o każdej porze dnia. Uważa się, że testy z krwi na wykrycie alergii na białko są czulsze od tych skórnych. Jeśli wynik będzie wskazywał na alergię na jaja, warto skonsultować się z alergologiem.
Białko jajka a szczepionki. Czy alergicy mają powody do obaw?
Odpowiedź na to pytanie brzmi: poniekąd tak. Niewiele osób wie, że w składzie szczepionki na grypę i tej przeciw żółtej gorączce wykrywalna jest obecność białka kurzego w postaci owoalbuminy. W czasie produkcji szczepionki wirusy szczepionkowe namnażane są bowiem w zarodkach kurzych. Przed przyjęciem szczepionki warto zatem zasygnalizować alergię na białko, aby w razie wystąpienia jakichkolwiek niepokojących reakcji poszczepiennych, personel medyczny mógł szybko i prawidło zareagować.
Jakie szczepionki są bezpieczne dla alergików
Jeśli masz alergię na jajka, możesz mieć powody do obaw, ale nie w każdym przypadku. Bezpieczne są szczepionki przeciw:
- odrze;
- różyczce (MMR);
- śwince;
- kleszczowemu zapalaniu mózgu.
Zawierają bowiem wirusy namnażane w linii komórek fibroblastów kurzych, które nie mają w swoim składzie białka jaja kurzego.
Czym zastąpić jajko w diecie?
Jajka są źródłem witamin A, B6, B12 oraz D. Zawierają też białko, cynk, żelazo i kwas foliowy. Wyeliminowanie jajek z diety oznacza, że tych witamin i makroelementów musisz dostarczyć wraz z innymi produktami. Aby twój organizm dobrze funkcjonował, do jadłospisu musisz wprowadzić:
- ryby;
- wątróbkę;
- kasze;
- produkty mleczne;
- nasiona roślin strączkowych;
- soczewicę;
- zielone warzywa: brokuł, sałatę, szpinak;
- natkę pietruszki;
- banany;
- bakalie;
- owoce morza.
Zamienniki jajek. Poznaj triki kulinarne!
Nie da się przecenić roli jajka w przyrządzaniu niektórych potraw. Zależnie od tego, co chcesz przygotować, jajko może potrawę spulchnić, rozrzedzić lub zagęścić. Jednak dużo ciekawych pomysłów na zamienniki jajka dostarcza kuchnia wegańska.
- Jeśli chcesz zagęścić potrawę, zamiast jednego jajka użyj 1/4 szklanki rozgniecionego banana.
- Ciasto po upieczeniu będzie pulchne, jeśli jajko zamienisz na 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z dodatkiem 3 łyżek wody.
- Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj 6 łyżek soku jabłkowego.
- Składniki dobrze powiąże ze sobą 1 łyżka siemienia lnianego z dodatkiem 3 łyżek gorącej wody.
Aby złagodzić objawy alergii, warto regularnie stosować probiotyki. Zawierają on bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego i pokarmowego. Pocieszający jest też fakt, że objawy alergii ustępują wraz z wiekiem.