alergia na cukier

Alergia na cukier – przyczyny, objawy, leczenie, zapobieganie. Jak żyć z alergią pokarmową na cukier?

Alergia na cukier należy wprawdzie do tych rzadziej występujących, ale również daje bardzo uciążliwe objawy. W tym artykule znajdziesz wszystkie niezbędne informacje, co może ją powodować. Przeczytaj i sprawdź, jak sobie poradzić z tym problemem.

Alergia na cukier to gwałtowna reakcja organizmu na potencjalnie szkodliwy czynnik. Co wpływa na powstawanie alergii na cukier? W tym przypadku układ odpornościowy rozpoznaje jakiś substancję jako zagrożenie. Przy kolejnym kontakcie układ immunologiczny rozpoczyna produkcję swoistych przeciwciał IgE i zwiększa produkcję histaminy odpowiedzialnej za przebieg reakcji zapalnej. Rodzaj i nasilenie objawów zależą od specyfiki systemu odpornościowego organizmu i stopnia uczulenia na cukrowe alergeny. W jaki sposób rozpoznać, że to właśnie reakcja alergiczna? Przekonaj się o tym, czytając nasz tekst.

Sprawdź także serwis dentinfo.pl

Nietolerancja pokarmowa cukrów. Skąd się bierze?

Alergia na cukier często bywa mylona z zupełnie innymi problemami (głównie z uwarunkowaną genetycznie nietolerancją pokarmową). Niedobory poszczególnych enzymów żołądkowych i jelitowych powodują trudności w prawidłowym trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych. W tym przypadku – niektórych lub nawet wszystkich grup węglowodanów. Najczęstsze objawy nietolerancji cukrów to:

  • biegunka;
  • bóle brzucha;
  • bóle głowy, migrena;
  • kaszel;
  • katar;
  • swędzenie skóry i wysypka;
  • wzdęcia.

Idealnym przykładem będzie tutaj nietolerancja laktozy – naturalnego cukru mlecznego, który występuje w wielu produktach spożywczych.

Najsilniejsze objawy alergiczne daje cukier rafinowany

Opisywany problem ma wszystkie cechy typowe dla alergii pokarmowych. Wywołuje bowiem objawy ze strony układu odpornościowego, a nie trawiennego. Najczęściej przyczyną jest biały cukier w formie przemysłowej. Nazywa się go również cukrem rafinowanym. Niestety, nie tak łatwo go rozpoznać, ponieważ na opakowaniach produktów spożywczych stosuje się jeszcze więcej określeń. Jakie są typowe objawy alergii na cukier? To przede wszystkim:

  • biegunka;
  • nudności;
  • wymioty;
  • ból brzucha;
  • pokrzywka;
  • swędzenie i wysuszenie skóry;
  • wypryski i trądzik (głównie u dzieci);
  • rozwój łuszczycy, egzemy;
  • uczucie zmęczenia fizycznego i psychicznego.

Silne reakcje uczuleniowe mogą doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Szczególnie narażone na najostrzejszą postać alergii na cukier są osoby zmagające się z astmą. Tak samo jest w przypadku pozostałych alergenów pokarmowych, nie tylko przy uczuleniu na cukry.

Alergia na cukier a nietolerancja pokarmową cukrów – różnice w objawach

Szybkie porównanie obu powyższych list z typowymi dolegliwościami pozwala odróżnić nietolerancję od alergii. Reakcja alergiczna ma znacznie szersze spektrum objawów. Najważniejsze różnice dotyczą zmian skórnych i problemów oddechowych.

Co ważne, do precyzyjnego rozpoznania alergii na cukry potrzeba szczegółowych, specjalistycznych badań. W składzie produktów znajduje się wiele różnorodnych substancji odżywczych, związków chemicznych i dodatków. Po pierwszej reakcji alergicznej praktycznie nie sposób stwierdzić ze 100% pewnością, co dokładnie wywołało objawy. Doskonale widać to na poniższym przykładzie.

Alergia na cukier a alergia na czekoladę – podobieństwa i różnice

Trudno wyobrazić sobie smak wielu popularnych słodyczy, gdyby pozbawić je mniejszej lub większej domieszki białego cukru. Tak jest choćby w przypadku mlecznej czekolady. Niestety, u niektórych osób już po zjedzeniu jednej kostki pojawiają się objawy typowe dla alergii na cukier. Czy to na pewno węglowodany są źródłem dolegliwości? Alergia na czekoladę równie dobrze może być związana m.in. z:

  • mlekiem;
  • środkami konserwującymi;
  • orzechami;
  • miodem;
  • kakao;
  • kofeiną;
  • owocami;
  • jajkami.

Alergia na cukier dotyczy nie tylko czekolady

Jak stwierdzić, który z potencjalnych alergenów przyczynia się do silnej reakcji systemu immunologicznego? Musisz dokładnie obserwować, na które produkty reagujesz alergicznie. Jeżeli niepokojące objawy pojawiają się wyłącznie po zjedzeniu czekolady, alergię na cukier możesz wstępnie wykluczyć. Prawdopodobnie masz uczulenie na inny ze składników. Dalsze badania będą konieczne, jeśli równie źle czujesz się choćby po:

  • zjedzeniu białego pieczywa i owoców;
  • piciu słodkich napojów.

Pełniejsza wiedza o pokarmach wywołujących odpornościowe reakcje organizmu jest bezcenna. Przekazując ją lekarzowi podczas wywiadu medycznego, ułatwisz postawienie diagnozy i dobór dalszych procedur. Oczywiście, największą pewność dadzą dopiero kompleksowe testy alergiczne. O tym, jak przebiegają, przeczytasz w końcowej części naszego artykułu.

Cukier jako alergen a reakcja organizmu dziecka

Zastanawiasz się pewnie, czy należysz do grupy ryzyka. Odpowiedź nie jest prosta. Z jednej strony alergie na pokarmy mogą wystąpić w każdym wieku. To, że przez długie lata nie było żadnych objawów, niczego nie przesądza. Z drugiej strony częstość występowania objawów alergii na cukier jest największa u dzieci zwykle jeszcze w okresie karmienia piersią. Normą są jednak również reakcje alergiczne u nastolatków. Im starszy organizm, tym lepiej powinien znosić objawy uczulenia.

Czy cukier może być przyczyną innych alergii na pokarmy?

Brak niepożądanych odczynów wcale nie daje zielonego światła, by spożywać cukier bez ograniczeń. Dlaczego? Nawet jeśli nie masz uczulenia, jego znaczne ilości zwiększają podatność organizmu na inne alergie. Sacharoza (główny składnik cukru przemysłowego) w dużym stężeniu niszczy śluzówkę jelit. To idealne warunki dla rozwoju grzybów (drożdży i pleśni) wewnątrz układu trawiennego. Stąd prosta droga do tego, by zwalczający je układ immunologiczny uznał kolejne substancje w przewodzie pokarmowym za zagrożenie i zaczął wytwarzać przeciwciała IgE.

Rozpoznanie i potwierdzenie alergii na cukier

Tak jak w przypadku uczulenia na inne pokarmy, podstawę diagnozy stanowi wywiad medyczny. Najistotniejsze są informacje o rodzaju i nasileniu objawów, produktach wywołujących i czasie występowania. W niektórych przypadkach dla potwierdzenia lub wykluczenia alergii na cukier wykonuje się dodatkowe badania. Są nimi:

  • testy skórne;
  • próby prowokacyjne;
  • oznaczanie przeciwciał w krwi.

Rzadziej przeprowadza się biopsję błony śluzowej przewodu pokarmowego albo pomiar liczby eozynofili we krwi. Takie badania mają charakter pomocniczy, nie dają przesądzającego wyniku.

Jak sobie radzić z alergią pokarmową i nadwrażliwością na cukry?

Najpewniejszy sposób to dieta eliminacyjna. Jeśli chcesz całkowicie wykluczyć cukier ze swojego jadłospisu, czeka cię niezwykle trudne zadanie. Przetworzony cukier przemysłowy występuje pod wieloma nazwami i postaciami. Jakie składniki żywności, które odczytasz z etykiet, powinny budzić u ciebie niepokój, jeśli masz stwierdzoną alergię na cukier? To zależy od tego, z jakim schorzeniem się borykasz. Pamiętaj, że to cukier biały (w formie rafinowanej) odpowiada za największą liczbę objawów alergii. Co ważne, znalezienie zamiennika nie sprawi ci większych trudności.

Fruktoza, czyli jeden z popularniejszych zamienników białego cukru

Zarówno w naturze, jak i w produktach spożywczych znajdziesz mnóstwo substancji o przyjemnym, słodkim smaku. Alergia na absolutnie wszystkie cukry zdarza się niezwykle rzadko. Jeśli nie należysz do wąskiego grona pacjentów z tą trudną przypadłością, cukier przemysłowy zastąpisz m.in.:

  • fruktozą (jest zawarta w owocach);
  • stewią;
  • melasą z trzciny cukrowej lub buraków;
  • cukrem brzozowym (ksylitolem);
  • syropem z agawy, brązowego ryżu, sorgo, kukurydzy, klonu;
  • rozmaitymi słodzikami.

Czy alergia na cukier jest uleczalna?

Wyleczenie alergii na cukier jest możliwe, choć trudne. U ok. 30% alergików pokarmowych potrzeba 1-2 lat ścisłej diety eliminacyjnej, aby mogli bez obaw sięgać po produkty zawierające alergeny. Oto kilka innych wskazówek.

  1. Brak węglowodanów należy zastępować suplementacją.
  2. Niektórzy zalecają, aby dla zredukowania objawów alergicznych pić ziołowe mieszanki oczyszczające.
  3. Powszechnie stosuje się także wspomaganie farmakologiczne. Są to glikokortykosteriody na objawy zapalenia przewodu pokarmowego, leki przeciwhistaminowych na alergiczny zespół jamy ustnej i zmiany skórne, a także ketotifen i kromony.

Specjaliści często podkreślają, że żaden lek nie będzie w pełni skuteczny bez diety i zdrowego, zrównoważonego trybu życia. Alergia na cukier nie należy do wyjątków w tym zakresie.

Choć trudno wielu osobom zrezygnować z cukru, ten biały i słodka substancja może uczulać. Opisane przez nas uczulenie ma pewne zbieżne objawy z nietolerancją pokarmową cukrów. Jeśli zostanie właściwie zdiagnozowane, trzeba będzie zmienić swój jadłospis, aby wykluczyć alergen. To na pewno wyzwanie, jednak trzeba je podjąć, jeśli to alergia na cukier jest źródłem niepokojących objawów.

Zobacz też
Alergia na cytrusy – jakie są jej przyczyny?
alergia na cytrusy

Owoce cytrusowe dostępne są przez cały rok, więc często po nie sięgamy – szczególnie latem, gdy chcemy przygotować orzeźwiający sok. Niestety ...

Alergia na jabłka – jak sobie z nią radzić?
alergia na jabłka

Jabłka to owoce, po które często sięgamy. Są zdrowe i soczyste, ale nie każdy może cieszyć się ich smakiem. Alergia ...

Alergia na wodę – czy to w ogóle możliwe?
alergia na wodę

Alergia na wodę brzmi jak mało śmieszny żart. Do śmiechu nie jest tym, którzy na co dzień mierzą się z ...

Alergia na mleko modyfikowane. Jak ją rozpoznać?
alergia na mleko modyfikowane

Alergia na mleko modyfikowane występuje głównie u dzieci karmionych mieszankami mlecznymi. Zawierają one białka mleka krowiego, które wywołują objawy uczulenia. ...

Alergia na jajka – sprawdź, jakie są objawy alergii na jaja kurze i czy się z nią zmagasz!
alergia na jajka

Alergia na jajka największe objawy daje u dzieci, ale z wiekiem może ustąpić. Czy może być groźna? Jaki jest najczęstszy ...

Zostaw komentarz