alergia na jabłka

Alergia na jabłka – jak sobie z nią radzić?

Jabłka to owoce, po które często sięgamy. Są zdrowe i soczyste, ale nie każdy może cieszyć się ich smakiem. Alergia na jabłka jest dość powszechnym zjawiskiem, ponieważ jabłko jest jednym z najbardziej uczulających owoców. Dowiedz się, czy każda ich odmiana uczula tak samo?

Lekarze zalecają jedzenie jabłek, ponieważ są źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz potasu. Zawierają również błonnik, który wspomaga pracę jelit. Owoce te są sycące, a przy tym niskokaloryczne. Niestety przy wielu ich zaletach, mogą też wywoływać uczulenie. Alergia na jabłka – dowiedz się, jak ją rozpoznać.

Alergia na jabłka – co ją wywołuje?

Uczulenie na jabłka jest jedną z najczęstszych alergii na owoce. Według badań cierpi na nią ok. 2% populacji środkowej i północnej Europy. Alergia na jabłka to efekt działania zawartych w nich białek. Jednym z nich jest Mal d 1 zaliczane do tzw. białek stresu roślinnego, które biorą udział w reakcjach obronnych roślin przed drobnoustrojami i niekorzystnymi warunkami klimatycznymi. Jest to główny alergen jabłka, który odpowiada za wystąpienie objawów klinicznych u 70% pacjentów. Inne komponenty alergenowe w jabłkach to: Mal d 2, Mal d 3 oraz Mal d 4. Kolejne badania pokazały, że jabłko uczula w kombinacji z innymi alergenami, czyli powstaje reakcja krzyżowa. W naszym kraju związana jest ona z alergenem brzozy Bet v 1, stąd uczulenie na jabłka jest wyjątkowo silne w okresie kwitnienia brzóz.

Czym jest alergia krzyżowa?

Ten rodzaj alergii polega na tym, że u osoby uczulonej już na jeden alergen może wystąpić niepożądana reakcja po kontakcie z innym alergenem. Dzieje się tak ze względu na podobieństwa strukturalne w budowie chemicznej alergenów wziewnych, kontaktowych i pokarmowych.

Badania laboratoryjne pokazały, że owoce, takie jak jabłka, gruszki i czereśnie posiadają białka podobne do wywołujących alergię białek pyłków roślinnych. Taką zależność zaobserwowano z uczuleniem na pyłki brzozy. Stwierdzono, że 50-80% pacjentów uczulonych na pyłek brzozy wykazuje objawy alergii również po spożyciu jabłka. Reakcje alergiczne mogą być natychmiastowe (IgE – zależne), jeżeli spożycie jabłka nastąpiło w kwietniu i maju, czyli okresie intensywnego pylenia brzóz. Poza sezonem kwitnienia roślin reakcje skórne są zależne od limfocytów T i mogą wystąpić z opóźnieniem.

Jabłko a reakcje krzyżowe

Z jabłkiem krzyżowo reagują takie owoce, warzywa i orzechy, jak:

  • kiwi;
  • banan;
  • melon;
  • owoce cytrusowe: pomarańcza i mandarynka;
  • śliwka;
  • gruszka;
  • awokado;
  • wiśnia;
  • czereśnia;
  • brzoskwinia;
  • morela;
  • marchewka;
  • seler;
  • orzechy laskowe.

Objawy alergiczne

Typowe objawy alergii na jabłka to katar, kichanie i łzawienie oczu. Nawet niewielki kontakt kontakt skóry z owocem może wywołać alergię pokarmową. Badania pokazują, że reakcje alergiczne po zjedzeniu jabłka mają najczęściej charakter zmian kontaktowych – ok. 8% alergików ma objawy pyłkowicy, z czego u ok. 3% występują obrzęki w jamie ustnej, gardle i okolicy ust – OAS (ang. oral allergy syndrome). Do najczęstszych objawów zalicza się:

  • zespół alergii jamy ustnej – świąd wokół ust, obrzęk warg, pieczenie języka oraz podrażnienie gardła;
  • zaczerwienienie oczu;
  • wysypkę i swędzenie skóry;
  • pokrzywkę kontaktową.

Z powodu łatwości, z jaką alergeny są trawione w przewodzie pokarmowym, rzadziej obserwuje się występowanie biegunki lub wymiotów. Podobne objawy po spożyciu pomidorów stwierdza się u chorych z alergią na pyłki traw, a po bananach – u tych z alergią na lateks.

Czy każda odmiana jabłek wywołuje alergię?

Reakcje alergiczne po zjedzeniu jabłka zdarzają się dużo częściej niż powszechnie się uważa. Naukowcy pokusili się nawet o prace nad modyfikacjami genetycznymi, które pozwoliłyby uzyskać hypoalergiczne jabłka. Niestety, wyniki badań nie przyniosły oczekiwanych rezultatów i do dziś nie udało się stworzyć jabłek, które byłyby w stu procentach bezpieczne dla alergików. Niemniej, są odmiany, które alergizują mniej niż pozostałe. Zaliczają się do nich:

  • Santana;
  • Elise;
  • Jamba;
  • Gloster;
  • Atlanter;
  • Macoun;
  • Boskoop.

Warto wiedzieć, że im dojrzalsze jabłko, tym silniej ono alergizuje. Większość alergenów znajduje się w skórce owocu, znacznie mniej jest ich w samym miąższu.

Odmiany jabłek, po zjedzeniu których, objawy uczulenia są bardzo silne:

  • Jonagold;
  • Granny Smith;
  • Golden Delicious;
  • Braeburn;
  • Cox Orange.

W przypadku silnej alergii na jabłka należy unikać wszystkich gatunków jabłek, nawet po obróbce termicznej (zwłaszcza w okresie pylenia brzozy). Jeżeli jednak dolegliwości są słabe, można spróbować zjadania jabłek w postaci ugotowanej lub pieczonej. Najlepiej oczywiście zacząć od spożywania małych ilości odmian mniej alergizujących.

Diagnostyka

Aby mieć pewność, że zmagasz się z alergią, powinieneś udać się na wizytę do lekarza alergologa. Prawdopodobnie skieruje cię na punktowe testy skórne. Polegają one na tym, że na skórę przedramienia nakłada się kilka kropel z alergenem i lekko nakłuwa, by czynnik alergizujący dotarł do górnych warstw skóry. Pojawienie się bąbla w miejscu podania alergenu świadczy o tym, że jesteś uczulony na jabłko. Aby wynik był wiarygodny, na 7 dni przed testami powinieneś zaprzestać przyjmowania leków antyhistaminowych. Alergię na jabłko wykrywa także test z krwi. Pozwala stwierdzić, czy w surowicy krwi osoby uczulonej dochodzi do wzrostu poziomu przeciwciał IgG i IgE. W dniu badania nie musisz być na czczo i możesz przyjść do laboratorium o każdej porze dnia.

Jeżeli zmagasz się z nadwrażliwością na jabłka, pamiętaj, że jedynym wyjściem jest dieta eliminacyjna. W przypadkach, gdy objawy alergii nie są zbyt silne, możesz spróbować jeść te owoce po obróbce termicznej, czyli np. w postaci musu, dżemu lub pieczone. Niestety sam nie jesteś w stanie stwierdzić, czy jest będzie to z korzyścią dla twojego zdrowia, dlatego nie warto rezygnować z wizyty u specjalisty.

Zobacz też
Alergia na gluten – charakterystyczne objawy, diagnostyka i sposoby leczenia. Jak powinno wyglądać bezglutenowe menu?
alergia na gluten

Alergia na gluten, nietolerancja czy celiakia? Schorzenia łatwo pomylić, ponieważ towarzyszą im podobne objawy – wzdęcia, biegunki, problemy z oddychaniem ...

Alergia na białko mleka krowiego – problem niemowląt i małych dzieci. Jak rozpoznać alergię pokarmową? Sposoby leczenia
alergia na białko mleka krowiego

Alergia na białko mleka krowiego potocznie nazywana jest skazą białkową. Cierpią na nią głównie niemowlęta i dzieci do 3. roku ...

Alergia na mleko, uczulenie na białka mleka krowiego czy nietolerancja laktozy? Jak rozpoznać przyczynę problemów?
alergia na mleko

Alergia na mleko może dawać niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego. Problem najczęściej dotyczy niemowląt i małych dzieci, a odpowiednio ...

Alergia na histaminę. Czym jest histamina, jaką odgrywa rolę w organizmie. Jakie objawy daje nietolerancja histaminy?
alergia na histaminę

Skąd się bierze alergia na histaminę i w jaki sposób zminimalizować skutki jej nietolerancji? Twój organizm produkuje histaminę, ale jej ...

Zostaw komentarz